SKINCARE #1 : MORNING SKINCARE ROUTINE

7:25:00 AM



For this post I'm writing both in English and Bahasa Indonesia. Tulisan dalam bahasa Indonesia ada dibawah ya...


Hi, how's life?
It been a while since my last time sharing about my skincare routine. As my skincare routine growing, from one step to thousand step. People keep asking why I have lot of step. They wonder if my skin would be okay and wouldn't feel heavy for putting so much product in one time. 


Actually, I'm following Korean skincare routine. As you know korean people is really famous for their fair, healthy, and glowing skin. but behind the beautiful looking skin, there is a lot of effort they make. They would wakeup earlier and spend hours to take care of their skin. also they watch out what they eat, and they like less fried food. Korean skincare routine is known to be 10- STEP  SKINCARE ROUTINE. It includes removing makeup, cleansing, exfoliating, toning, using essence/serum/ampule, using facial mask, eye cream, moisturizing, and lastly sun protection. It sounds tiring, eh? 


It might sounds tiring, but don’t worry. We didn’t do 10 steps skincare routine every single day. Especially morning skincare routine, the essential product that mostly people would use are: cleanser, toner, serum, moisturizer, and sun protection. Some people would feel eye cream doesn’t really necessary to be used the morning because it would make the eyes makeup slide off easily due to the oiliness/ high moisturizing properties.    


I have combination and sensitive skin with a lots of acne spot. but I’m more concern in my dry skin area because it would break out easily if I’m not moisturizing my skin enough and my goal is to have smooth, bouncy, poreless, and minimize the appearance of the acne spot.  That’s why my skincare product mostly focusing on hydrating, moisturizing and brightening. My morning skincare routine would be consist of cleanser, moisturizing toner, double serum/ essence, eye cream, moisturizer, and sun protection cream.


morning skincare routine: 


or 




1. Cleanser
In the morning, I like to use cleanser that take off all the dirt and oiliness from last the night rich and moisturizing skincare. Because I don’t have much problem with changing cleanser really often and I have a lot cleanser, there is no particular cleanser that I would use every single day.  Currently I like to use Shizengokochi Facial Soap in green Tea, Ponds Acne solution Anti Acne Facial Foam, Garnier Sakura White Pinkish Radiance Gentle Foam, or Cetaphil Gentle Cleanser. For Shizengokochi, Ponds, and Garnier. They really take off the oiliness, greasiness and make the skin squeaky clean, they are in the side that makes the skin little bit   drying and I just use Cetaphil gentle cleanser when I felt my skin is really dry.


2. Toner
Second step after cleansing is toning. The purpose of using toner is to make the pH skin level lowers, calms the skin and helps prepare it for any following step after that.  I prefer to use toner that moisturizing my skin with low alcohol presentages and using it with spray it all over my face and dab it until the toner absorb to the skin, or sometime I also use cotton pad to remove any remaining bits of oil, dirt and dirt. Currently my favorite toners are Naturie Hatomugi Skin Conditioner and Mamonde Rose Water Toner.


3. Double essence/serum
What is double essence? I just name it as double essence step because I use two different essences/serum. In the morning I use different essence with different consistency because the toner I’ve used before, it doesn’t really moisturizing enough. Usually the essences that I use, it will be the lighter consistency first like water consistency, and I would follow it with richer serum. Currently I use Gurrisson 9 Complex Skin which is  kinda similar with first essence product out there, and I would follow it with Vitacreme B12 Anti-Aging Serum that have like gel consistency but in the same time it super moisturizing.



4. Eye Cream
While waiting for all the essences from the previous steps to absorb to the skin, I move into eye cream. I’m using eye cream in the morning skincare routine to prevent my under eye make up to crease. Currently I have two eye creams with me, Vitacreme B12 Vita Eye and Lip Balm, and Secret Key Starting Treatment Eye cream. both of them have like-lotion consistency, not so rich and creamy like my previous Etude House  Moistfull Collagen Eye Cream. And also they are so-so.


5. Moisturizer
Sometime I like to skip this step especially when I don’t need to put makeup and replace the moisturizer with another lightweight essence/serum like Cathy Doll Gold Splash Essence, but in the days when I put makeup and going for matte, sweat proof makeup. I always make sure to put moisturizer cream, and my current favorite moisturizer is VitacremeB12 Vita Blanc Lightening Beauty Cream   


6. Sun Protection Cream
Using sun protection is the most important step in skincare routine but a lot of people don’t really care about it. Again, I prefer sun protection product that doesn’t mattifying to be able to create a skin glow as the last step in the skincare routine. My favorite sun protection products are Skin Aqua UV Moisture Milk SPF 50+ PA++ and Vitacreme B12 Day Cream Sun Protection



 -------

That’s all for my morning skincare routine, I know that’s too much for morning routine but that’s what my skin need and every people skin needs are different. As I'm back to blogging world, this post would be the first episode of my skincare series, the next skincare series post would be my night skincare routine J


Thank you for reading

See ya!



Tulisan dalam bahasa Indonesia:

[IND]


Halo, apa kabar? Udah lama aku ga share tentang perawatan wajah rutin yang aku pakai sehari hari. Karena pearwatan wajahku terus berkembang dari satu langkah, jadi berlangkah-langkah. Banyak orang yang heran dan jadi bertanya-tanya kok perawatan wajahku banyak banget. Mereka juga tanya apakah kulit wajah aku engga apa apa dan engga berasa berat kalo dipakein banyak produk dalam sekali waktu. 

Gaya perawatan wajah yang aku inguti saat ini adalah gaya perawatan wajah orang-orang Korea. Seperti yang kalian tau, orang korea ini terkenal dengan kulit mereka yang putih, sehat, dan terlihat bercahaya. Tetapi di balik kulit mereka yang cantik itu ternyata mereka usahanya banyak. Usaha untuk punya kulit cantik yang orang korea biasa lakukan adalah dengan bangun lebih pagi dan mereka bisa ngabisin waktu sejam dipagi hari hanya untuk perawatan kulit, selain itu mereka juga sangat memperhatikan apa yang mereka makan, dan biasanya merekea kurang suka makanan yang di goreng. Gaya perwatan wajah asal Korea diketahui dengan gaya perawatan dengan PERAWATAN 10 LANGKAH. 10 langkah itu termasuk membersihkan riasan wajah, membershihkan dengan sabun, exfoliasi, menggunakan penyegar/toner, pakai serum, pakai masker, krim mata, pelembab, dan yang terakhir adalah cream pelindung dari sinar matahari. Kayanya cape banget ya ampe segitu banyaknya?

Kayanya emang bikin cape, tapi jangan khawatir. Kita engga melakukan 10 langkah perawatan wajah setiap hari, khususnya di pagi hari. Produk yang paling banyak dipakai orang kebanyakan di pagi hari adalah: sabun pembersih, toner, serum, pelembab, dan krim pelindung dari sinar matahari. Dan juga beberapa orang engga pake eye cream di pagi hari karena bikin makeup mata biasanya jadi lebih gampang bubar karena eye cream biasanya berasa berminyak dan sangat melembabkan daerah sekitar mata.


Aku punya kulit wajah kombinasi, sensitif dan juga punya banyak bekas jerawat. Tapi aku lebih fokus ke bagian wajah yang kering karena kalo engga menjaga kadar kelembaban kulit bener bener di bagian yg kering, kulitku gampang berjerawat. Dan tujuan aku untuk perawatan wajah adalah agar tekture kulit wajahku halus, kenyal, por pori jadi lbh kecil dan juga meminimalisasi bekas bekas jerawat, makanya produk perawatan wajahku lebih fokus ke ngelembapin dan juga biar wajah cerah. Perawatan wajahku saat pagi akan terdiri dari pembersih, toner, double serum/essence, krim mata, pelembab, dan sun protection cream. 


1. Sabun pembersih
Di pagi hari, aku lebih suka sabun pembersih yang ngangakat semua minyak dan kotoran dari sisa skincare semalem. Karena aku ga ada masalah dengan ganti ganti sabun pembersih, untuk sabun aku suka ganti ganti, dan sekarang aku lagi pake sering pake Shizengokochi Facial Soap in green Tea, Ponds Acne solution Anti Acne Facial Foam, Garnier Sakura White Pinkish Radiance Gentle Foam, atau  Cetaphil Gentle Cleanser. Untuk Shizengokochi, Ponds, dan Garnier. Mereka ini bener bener berasa bikin kulit bersih dan cenderung bikin kering dan aku cuma pakai Cetaphil gentle cleanser  pas aku ngerasa kalo kulit ku lagi kering aja.


2. Toner
Langkah selanjutnya adalah toner, Tujuan dari pemakaian toner adalah biar pH level kulit lebih rendah, karena cleanser biasanya punya pH yang tinggi, dan juga untuk mempersiapkan kulit untuk ke tahap skincare yang berikutnya. Untuk toner aku lebih suka pake tonet yang bikin lembab dengan kadar alkohol yang rendah, dan aku lbh suka pakenya dengan di spray ke wajah teru di tepuk tepuk sampai meresap, walaupun kadang2 tetep pakai kapas juga kalo ngerasa masih ada sisa kotoran yang nempel. Toner fovorite aku saat ini adalah  Naturie Hatomugi Skin Conditioner dan Mamonde Rose Water Toner.


3. Double essence/serum
Apalagi nih double essence? Sebenernya aku cuma sebut step ini sebagai double essence karena aku pake dua essence yang berbeda. Aku pake dua essence yang berbeda karena toner yang dipakai sebelumnya belum cukup melembabkan. Biasanya dua essence yang aku pakai pertama adalah produk yang mempunyai konsistensi ringan seperti air, dan setelah itu aku akan pakai serum/essence yang lebih lembap dengan konsistensi yang lebih kaya. Saat ini aku lagi pake Gurrisson 9 Complex Skin, produk ini agak mirip seperti first essence lainnya. dan sehabis itu aku akan pake Vitacreme B12 Anti-Aging Serum yang punya konsistensi seperti gel tapi sangat melembapkan.


4. Krim Mata
Sambil nungguin semua essence yang tadi dipake di tahap sebelumnya meresap ke kulit, aku pake krim mata. Aku masukin pemakaian krim mata di pagi hari karena untuk menghidari kalo pake makeup di bawah mata, makeup nya jadi ga bikin kaya keriput atau berlipet. Saat ini aku punya dua eye cream. Vitacreme B12 Vita Eye and Lip Balm, dan Secret Key Starting Treatment Eye cream.  Dua duanya punya kosistensi seperti lotion, ga begitu creamy dan rich . Dua duanya juga biasa aja. 


5. Pelembap
Terakadang aku lewatin pemakaian pelembab terutama saat aku ga pake makeup dan aku ganti pelembap aku dengan essence yang ringan seperti Cathy Doll Gold Splash Essence, tapi pas aku lagi pake makeup, dan makenya matte, dan anti luntur hehe. Aku selalu pastin untuk pake krim pelembap, dan pelembap favorite aku sekarang adalah Vitacreme B12 Vita Blanc.   


6. Sun Protection Cream
Memakai krim pelindung dari sinar matahari adalah langkah yang paling penting dalam perawatan wajah, tapi banyak orang tidak terlau peduli mengehai hal itu. Seperti yang aku katakan sebelumnya, aku lebih suka pruduk yang yg engga bikin kering atau jadi matte supaya setelah semua langkah perawatan wajah yang tadi hasilnya muka aku jadi glowing bersinar gitu. Favorit krim pelindung matahari yang aku sering pake adalah Skin Aqua UV Moisture Milk SPF 50+ PA++ dan Vitacreme B12 Cream sun protection.


You Might Also Like

0 komentar